Aleviler ve MHP

HABERLER

Aleviler ve MHP

Hamburgda kalabalık bir kitle önünde 3.5 saat siyaset tartıştık. Diaspora Alevilerinin Türkiye siyasetindeki ağırlığının giderek arttığı düşünülürse, bu ilginin kıymeti daha iyi anlaşılır. Aleviler hep CHPnin oy deposu olarak görüldü. Ancak bu seçim farklı... CHPnin söz verip çağırdığı bazı Alevi kökenli adayları arka plana itmesi, hele bazılarının yerine eski MHPlileri getirmesi, Alevi örgütlerinde tepki yaratmış.
Hamburg - Hamburgdaydık hafta sonu... Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Avrupa Parlamentosu milletvekili Vural Öger, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Turan Eser ve ben, Hamburg Alevi Kültür Derneğinin konuğuyduk.

İlgili, kalabalık bir kitle önünde 3.5 saat siyaset tartıştık.

Diaspora Alevilerinin Türkiye siyasetindeki ağırlığının giderek arttığı düşünülürse, bu ilginin kıymeti daha iyi anlaşılır.



Seçim yaklaştı ya, Aleviler yine parti vitrinlerinde, ekranlarda, gazetelerde konuşmaya, konuşulmaya başladı.

Aleviler hep CHPnin oy deposu olarak görüldü. Ancak bu seçim farklı... CHPnin söz verip çağırdığı bazı Alevi kökenli adayları arka plana itmesi, hele bazılarının yerine eski MHPlileri getirmesi, Alevi örgütlerinde tepki yaratmış. Kafalar iyice karışmış.

CHPyi hâlâ kötünün iyisi görenler olsa da Bunca yıl oy verdik de ne oldu? Başka çare arayalım diyenler de çok... Kimisi bağımsız sol veya Alevi adaylara meylediyor, kimisi diğer partilerden medet umuyor.

Alevilerin gündeminde de bu var:

Sağda aniden zuhur eden Alevi sempatisi...

Hele AKPnin ve MHPnin vitrine Alevi adaylar çıkarması, hayret verici bulunuyor. Daha önce de bu partilerin Alevi adayları oldu belki: ama Alevilik vurgusuyla ilan edilmeleri ilk kez oluyor.



MHP ve AKPde boy gösteren Alevi adayları yol düşkünü diye aforoz edenler var. Onlara göre bu, pazara kadar sürecek bir işbirliği... Seçimin ertesi günü vitrin süsleri rafa kaldırılacak.

Alevilerin özellikle İç Anadoluda sağ partilere de çeşitli nedenlerle oy verdiği bir gerçekse de 22 Temmuzda MHP ve AKPye kitlesel oy kayması beklenmiyor. Maraşı, Çorumu, Tokatı, Sivası yaşamış bir kesim, tek kimlikli bir siyaseti savunan MHPye ya da Sünni vurgulu İslamı dayatan AKPye oy vermez. Ama bu partilerin Alevi ilgisinin dikkate alınması gereken bir yanı da var.



MHP şimdi Gelin canlar bir olalım sloganını kullanıyor.

O da herkes gibi merkezi gözüne kestiriyor: seçime doğru kitle partisi olmaya çalışıyor. Mezhebe dayalı yaklaşımların, kendi sınırlarını daralttığını fark ediyor. Açılım çabası biraz da bundan...

Eğer Aleviler öyle olmadığını düşünüyorlarsa, bu oyunu bozmak ve MHPyi samimiyet testine sokmak kendi ellerinde...

Kendilerini davet edenlerden, Maraş, Sivas gibi katliamlara dair samimi bir özeleştiri beklemek, şoven politikalara, Ya sev ya terk et dayatmasına itiraz etmek, bu konularda siyaset değişikliği beklemek haklarıdır.

MHP, çok kimlikli bir kültür yapısına uygun politikalar oluşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet yönetiminde Alevilerin de yer alması, camilere tanınan avantajların cemevlerine de tanınması gibi taleplere sıcak bakacaksa, bu konuda cesaretlendirilmelidir.



Alevi-Bektaşi düşüncesinin Türkiyenin aydınlanmasına katkısı göz önüne alındığında, bu ışığın toplumun tüm kesimlerine yayılması, tek bir partiye yığınak yapılarak kamplaşılmasından evladır.

O yüzden Alevilerin, kendi ilkeleri doğrultusunda herkesle diyalog kapılarını açık tutması, hem demokratikleşme, hem toplumsal barış açısından önemlidir.

Milliyet

YAZAR: CAN DÜNDAR