Alevi derneklerine örtülü ödenekten para verildi

HABERLER

Alevi derneklerine örtülü ödenekten para verildi

AKP İstanbul milletvekili İbrahim Yiğit: Biz bunu yasallaştıracağız

İbrahim Yiğit: Sayın devlet bakanımız Yazıcıoğlunun bir açıklaması var mecliste tutanaklara geçen. Kısa olarak Alevilerle ilgili olan bölümü açıklayacağım.

Alevi vatandaşlarımızla ilgili son günlerde son haftalarda yeni bir açılım ifadesi etrafında bir kısım tartışmalar cereyan ediyor. Bir yerde bir sorun varsa onun çözümü ile ilgili çalışmalar yapmak hem milletvekillerinin hem de hükümetlerin görevidir. Bu çerçevede son haftalarda konunun tartışılmasını ben olumlu değerlendiriyorum. Bu noktada siyaset yapmak doğru ve uygun bir davranış değildir. Değerli arkadaşlar kim ne biliyorsa bu konunun çözümü ile ilgili onu ortaya koymak zorundadır. Çünkü burada bir sorun var bu sorunun varlığını hepimiz kabul ediyoruz. Bunu çözmek durumundayız. Bunu çözmek için herkesin el birliği içinde olup katkılarını ortaya koymak durumunda olmalıdır. Bu tür inanç konularını siyasi bir temele bağlayarak ifade etmek doğru değildir.

Öz olarak bunları söyledim. Geçmişte çok şey söylendi önemli olan bu gün ne yapacağımızdır. Bugün bir açılım var. bu açılımı sağlıklı bir biçimde değerlendirmemiz gerekli. Biz her zaman diyoruz Alevilerin ibadet yerleri cem evleridir. İnanç önderleri dedeler ve babalardır. Biz bunları her zaman söylüyoruz ve bunları da tutanaklara geçirdik.

17 Aralıkta yaptığımız toplantıda da sayın İzzettin Doğan hocamın sayın Arif Sağın söylediği aynı şeyler. Ben şu an inanıyorum bu alevilerin hakkıdır. Haklarınıda yasal olarak almak zorundadır ve alacaklardır. Etnik köken ve inanç grupları ne olursa olsun bu ülkede bütün vatandaşlarımızın kendi kimliklerini ve ibadetlerini özgürce ifade etmelerinin yolları aranmalıdır ve biz buna çözüm getireceğiz. Bütçe yasasına göre şu anda kurulmuş bir kurum yok. Hiçbir hükümette resmi olarak yapılmadı. Gittiniz örtülü ödenekten aldınız. Cem evlerine sadece tahsis yapılabilinir. Ama örtülü ödenekten aldılar efendim.

İzzettin Doğan: Resmi olarak şöyle yapılmıştır. Kültür Bakanlığı bütçesine tahsisat verilmiştir. Kültür Bakanlığı bütçesinden Aleviler için harcanacak diye çıkan paradan alınıyor.

İbrahim Yiğit: Mesut Yılmaz döneminde, Tansu Çiller döneminde, Sayın Ecevit döneminde örtülü ödeneklerden vakıflar para aldılar. Bunu herkes biliyor. Tabi buradan aldılar ama örtülü ödeneğin yasal bir çizgisi yok. Şimdi biz bunu yasallaştıracağız hakkımız diyoruz, bu haklarımızı alacağız. Bizim dönemimizde örtülü ödenekten bir ödeme yok fakat daha önce yapıldı.

Fermani Altun: Bakın Plan ve Bütçe Komisyonunda Maliye Bakanlığının emrine bir miktar para tahsil edilir. Örneğin 20 - 30 trilyon ve bu paralar Türkiyede belli başlı kuruluşlara tahsis edilirdi. Yani yine komisyon tarafından.
Yani bize beş altı Alevi kuruluşuna veriliyordu. Daha sonra da arttırma yöntemine gidilecekti.

İzzettin Doğan: Bu hükümetle birlikte onu da kaldırdılar. Ben bunu bilerek İbrahim Beye samimi olarak sordum. Belki bizim bilmediğimiz bir konu vardır diye. Altı sendir bunun hukuki zeminini hazırlayamadılar mı?

İbrahim Yiğit: Ben geçmişi bilemiyorum. Şu andaki duruma bakıyorum. Bu yasal zemin hazırlanacak ve herkes de hakkını alacaktır. Ben bunu savunmaya çalışıyorum. Yani biz hiçbir zaman kimseye avuç açmayalım. Ben bunu söylüyorum, hakkımız olanı isteyelim.

haberturk.com