Hrant Dinki saygıyla anıyoruz

HABERLER

Hrant Dinki saygıyla anıyoruz

Hrant Dinkin öldürüldüğü 19 Ocak 2007den bugüne neler oldu? Dava süreci nasıl işliyor? Bir yılın kronolojisi...

Hrant Dink Cinayeti Kronolojisi

19 Ocak Hrant Dink, Şişli Halaskârgazi Caddesindeki Agos Gazetesinin önünde, saat 15.00 sularında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Başına ve boynuna üç kurşun isabet eden Dinkin cesedinin yakınında üç adet boş kovan bulundu. Görgü tanıkları, cinayeti işleyen kişinin 1819 yaşlarında ve beyaz bereli olduğunu bildirdi.

20 Ocak Zanlının kimliğinin aynı gün akşam saatlerinde polisçe belirlendiği ve zanlı O.S.nin yapılan takip sonucu Samsun Otogarında yakalandığı açıklandı. İstanbul Valisi Muammer Güler, katil zanlısının üzerinde cinayet silahı ve cinayetin simgesi haline gelen beyaz berenin bulunduğunu da açıkladı. O.S.nin üstünden bir de Türk Bayrağı çıkmıştı. Sabaha karşı ise özel bir uçakla cinayeti işlediği İstanbula gönderildi.

21 Ocak Katil zanlısı O.S.nin, Samsunda yakalandıktan sonra jandarma karakolunda verdiği ilk ifadede Cinayeti tek başıma işledim. Dinkin internetteki yazılarını okudum, kanıma dokunuyordu, öldürmeye karar verdim, İstanbula gidip yaptım dediği öğrenildi. İstanbulda verdiği ifadede ise suikast öncesi Trabzonda yaylada atış talimi yaptıklarını, 10 genç arasında silahı iyi tutup hızlı koştuğu için kendisinin seçildiğini anlattı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, cinayetin herhangi bir siyasî boyutu ve örgüt bağlantısının bulunmadığını, suikastın milliyetçi duygularla düzenlendiğini açıkladı.

22 Ocak İstanbul Valisi Muammer Güler, Cerrahın örgüt bağlantısı yok açıklamasını düzeltti. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, tesellimiz zanlının arkasındaki güçlerin önemli bir bölümünün yakalanmış olmasıdır dedi. Veli Küçük ile Danıştay cinayetinin tetikçisi Alparslan Aslanın İsveçte birlikte çekilmiş fotoğrafı basına sızdı.

23 Ocak Hrant Dinkin son yolculuğuna 100 binden fazla insan eşlik etti. Katil zanlısı O.S. sekiz sayfalık ifadesini öldürdüğüm için çok pişmanım sözüyle bitirdi. Azmettirici ağabey Yasin Hayalden sonra, ona talimat veren Erhan Tuncel de gözaltına alındı. KTÜ öğrencisi olan Tuncelin, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlunun Trabzon gezilerinde görev aldığı ileri sürüldü. Trabzonda düzenlenen bir basın toplantısında çekilen fotoğrafta Tuncel, Yazıcıoğlunun arkasında görünüyordu. Yazıcıoğlu, BBP üyesi olduğunu sanmıyorum, ama ocağa, gençlerin arasına gelmiş gitmiş olabilir. Her fotoğraftan bir suçlu mu ihdas edeceğiz dedi.

Yasin Hayalin, cinayetten önce Trabzonda yaşayan emekli bir albayla sık sık bir araya geldiği iddia edildi. Yasin Hayalin, ulusalcı görüşleriyle tanınan ve Trabzonda etkili bir cemaatle de ilişkisi olan emekli albay H.M.B.nin görüşlerinden etkilenerek Dink cinayetini planlamış olabileceği ileri sürüldü.

Öte yandan, Adana Demirsporun haftasonu sahasında yapacağı Alanyaspor maçında sahaya Hepimiz Hrant Dinkiz, hepimiz Ermeniyiz yazılı pankartla çıkma isteği, Futbol Federasyonu tarafından uygun görülmedi.

24 Ocak Emniyetteki sorgusunun ardından Beşiktaş Adliyesine çıkarılan Yasin Hayal, gazetecilere Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı diye seslendi. Adliyede azmettirici Hayal ile katil zanlısı O.S. ilk kez yüzyüze geldi. O.S.nin Hayale, Onu niye bana öldürttün dediği öğrenildi. Ayrıca O.S., Yasin Hayal öldür dedi öldürdüm diye ifade verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, adliyeye sevk edilen O.S. ile Yasin Hayalin de aralarında bulunduğu 5 kişinin tutuklandığını belirterek, Şüphelilere isnat edilen suçların vasıf ve mahiyetinden de anlaşılacağı üzere, sanıkların cürüm işlemek için silahlı bir teşekkül oluşturdukları sonucu çıkmaktadır dedi.

Ankara Barosu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığına başvurarak, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinkin son yazısında söz ettiği ve kendisini yazıları nedeniyle uyardığını öne sürdüğü İstanbul Vali Yardımcısı ile yanındaki 2 kişi hakkında disiplin ve ceza soruşturması başlatılmasını istedi. Adanada bazı parti ve dernekler, aralarında İçişleri ve Adalet Bakanlarının da bulunduğu 7 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuz, Amatörce işlenmiş bir cinayet. İdeolojik örgüt yok. İsmini bildiğimiz kişi tarafından kullanılmış ve örgütlendirilmiştir. Teşvik edilmiştir dedi.

25 Ocak Sinopta yayınlanan Haber 57 gazetesinde köşe yazarı Mete Çağdaş, Dinkin cenaze törenindeki Hepimiz Ermeniyiz sloganının TCKnın 301. maddesine aykırı olduğunu belirterek, cenaze tertip komitesi ve katılımcılardan davacı oldu. TBMM duvarında bomba süsü verilmiş bir pakette bulunan TİT (Türkçü İntikam Tugayı) imzalı notta, Hepimiz Ermeniyiz sloganı lânetlendi, Ogün ve Yasin kardeşlerimiz serbest bırakılsın denildi.

26 Ocak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklanan Hrant Dinkin katil zanlısı beş kişi, ilk aşamada terör örgütü kurmakla suçlanmadılar. Davanın da bu yönde açılması zanlılara önemli avantajlar sağladı. O.S. cezaevine giderken montunun astarına sakladığı iki SIM kartı ortaya çıktı.

28 Ocak Trabzonspor taraftarları Kayserispor maçında, Hepimiz Türküz, Hepimiz Trabzonluyuz, Hepimiz M. Kemaliz pankartları açarken aynı gün oynanan MalatyasporElazığspor maçında da benzer görüntüler vardı. Elazığsporluların, Hrant Dinkin Malatyalı olmasına atıfta bulunarak Ermeni Malatya yazılı pankart açması iki takımın taraftarları arasında çatışma çıkmasına neden oldu. Statlarda O.S.nin taktığı beyaz bereler dikkat çekiyordu. Geliboluda feribot kaçıran bir grup, Hepimiz yurtseveriz diyerek, Hepimiz Ermeniyiz sloganını protesto etti. Samsunda Protestan kilisesi lokaline taşlarla saldırıldı.

30 Ocak Erhan Tuncelin polis muhbiri olduğu ve saldırıyı planlama aşamasındayken emniyete bildirdiği iddiaları büyük yankı buldu. Trabzon Emniyet Müdürlüğünün, Dinkin öldürüleceği ihbarında bulunan kilit isim Tuncelden aldığı bilgiyi cinayetten tam 11 ay önce İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ilettiği öne sürüldü.

Başbakan Erdoğan, Derin devlet var, ta Osmanlıdan, gelenekten gelir. Ama bunu minimize etmek gerekir. Derine inemiyoruz dedi.

31 Ocak Hrant Dink cinayetinin Erhan Tuncel tarafından 17 defa ihbar edildiği, ihbarın değerlendirilmeme sebebinin araştırılacağı açıklandı. TGRT, O.S.nin yakalandıktan sonra Atatürkün sözünün yazılı olduğu Türk bayraklı poster önünde jandarma ve polislerle birlikte poz verdiği fotoğrafları yayınladı. Ona kahraman muamelesi yapıldığını belgeleyen fotoğrafların kimler tarafından çekildiğinin araştırılması için müfettiş görevlendirildi.

1 Şubat ANKA ajansının haberine göre, Trabzon Emniyetinde görevli yetkili, Dink cinayetinin sanıklarının en son ağustosekim döneminde üç aylık mahkeme kararıyla dinlendiğini öne sürdü. McDonalds bombacısı ve Dink suikastı azmettiricisi Yasin Hayalin başıboş bırakılmadığını ileri süren aynı yetkili, şu iddialarda bulundu: 23 Ekim 2006 tarihinde dinlemenin yenilenmesi için mahkeme kararı istedik. Ancak ne olduysa o anda oldu ve şahısların polis bölgesinde ikamet etmediği gerekçesiyle soruşturma ve dinleme talebimiz kabul edilmedi. Ama bu tarihe kadar yapılan görüşme trafiğinde herhangi bir eylem belirtisi görünmüyordu. Yasin Hayal ve grubuna yönelik yapılan çalışmalarda gözden kaçırılan en önemli nokta, bu kişilerin tamamının Jandarma bölgesi olan Pelitlide ikamet etmesi. Bu arada biz haddimizi aşıp, İçişleri Bakanlığının protokolle belirlediği emre karşı çıkıp bu bölgeden istihbarat topladık. Hatta bir şekilde dinleme bile aldık. Yaptığımız çalışmaları da yetkili mercilere ilettik. Fizikî takibi Jandarma fark edince kestik.

2 Şubat O.Snin kahramanlık posterinin Samsun Emniyet Müdürlüğünde çekildiği anlaşıldı. 2006da, Hrant Dinke Yılın Faşistleri sıralamasında altıncılığı veren Türk Solu dergisi, suikastten rahatsız olmadığını ifade eden yazılarla piyasaya çıktı.

Gökçe Fırat imzalı ve Türkiye bir düşmanını kaybetti başlıklı başyazıda, Dinkin öldürülmüş olması onu bir basın şehidi ya da demokrasi şehidi yapmaz. Sonuçta o, yaşarken bu vatana karşı Ermeni tezlerini savunan bir Türk ve Türkiye düşmanıydı denildi.



4 Şubat Polis muhbiri Erhan Tuncelin, Trabzondaki McDonalds saldırısının ardından mahkemeye polis zoruyla getirilmesinin istendiği duruşma tensip tutanağını Milliyet ele geçirdi. Tuncel, karara rağmen hiçbir celsede hâkim karşısına çıkarılmadı. Tunceli dinlemek isteyen mahkeme de sonraki duruşmalarda bir girişimde bulunmadı.

6 Şubat Erhan Tuncelin, Dinkin Yasin Hayal tarafından öldürüleceğini fiubat 2006da polise bildirdiği, Trabzon Emniyet Müdürlüğünün de durumu Ankaradaki Emniyet Genel Müdürlüğü ile İstanbul Emniyet Müdürlüğüne rapor ettiği belirlendi. Suikast planının, Emniyetten yaklaşık 5 ay sonra, jandarma yetkililerine de ihbar edildiği ifade tutanaklarına geçti. Milliyetin haberine göre, Hayalin halasının eşi Coşkun İğci, terörle mücadele tarafından sorgulandı, 2004ten itibaren jandarmaya muhbirlik yaptığını ve Hayalin Dinki öldürme planını Temmuz 2006da jandarma istihbaratına bildirdiğini söyledi.

7 Şubat Hayal yeni ifadesinde azmettiricinin Erhan Tuncel olduğunu ve planı MİT mensubu İlhan Güler ile beraber yaptığını söyledi. Mc Donalds eylemini de Tuncelin yaptığını ifadesine ekledi. Dink cinayetini soruşturma komisyonu, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrahın soruşturulması için içişleri bakanlığından izin aldı.

8 Şubat O.S. ve Yasin Hayalin oynadığı Pelitlispor futbol takımının sahası kapatıldı. Cerrah, yapılan ihbarlardan haberi olmadığını açıkladı. O.S.ye aslan kardeşim diyen polis memurlarının yeni görüntüleri yayınlandı.

9 Şubat Yasin Hayalin 2004te Trabzonda gerçekleştirdiği bombalama olayından sonra İstanbulda yakalandığı evle, Dink cinayetini işlemek için kullanmayı tasarladığı evin aynı olduğu, müfettişlerin bu konuda İstanbul Emniyetinin ciddi ihmalinin bulunduğunu saptadığı öne sürüldü. Hayal, Mc Donalds eyleminden dolayı BBPli Yaşar Cihandan bin dolar aldığını, ayrıca ailesine de para verildiğini söyledi. BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu olayı Yargıtayda çözeceğiz derken, Cihan parayı verdiğini doğruladı.

Kuvayı Milliye Derneği başkanı emekli albay Fikri Karadağın 2005te Mersinde bir grup siville düzenlediği yemin töreninin görüntüleri yayınlandı. Yeminde ölmek de var öldürmek de var, bu uğurda ölebilecek aslan yürekli Türk çocuklarına ihtiyacımız var deniyordu.

Emniyet ve jandarmanın Dink cinayetini soruşturan müfettişlere verdiği ifadeyi yalanlayan ANKA haber ajansının bilgisayarları çalındı.

Sivil toplum örgütleri 301. maddenin kaldırılması için meclise sunulmak üzere yirmi bin imza topladı. 10 Şubat Yasin Hayalin verdiği ifadelerdeki, MİT mensubu ile ilişkide olduğu haberlerini MİT yalanladı.

Kuvayı Milliye Derneği adı altında kurulan ölüm mangalarının listesinde 3 bin 500 kişi bulunduğu açıklandı. Hedefler arasında çok sayıda siyasetçi ve işadamının yanı sıra Can Dündar, Elif Şafak ve Orhan Pamuk da vardı.

12 Şubat Türkiye, Nusaybinde ortaya çıkan toplu mezarı, hangi halka ait olduğunun anlaşılması için Ermeni uzmanlarla birlikte açma önerisinde bulundu.

21 Şubat İstanbul Valiliği, Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Karadağ ve 7 dernek yöneticisi hakkında, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, suç işlemeye tahrik ve halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek iddialarıyla suç duyurusunda bulundu.

15 Mart Dink ailesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak soruşturmayla ilgili kaygı ve taleplerini içeren bir dilekçe sundu.

22 Mart Erhan Tuncelin, cinayetin ardından Trabzon istihbarat şubesinde M.Z. isminde bir polis memuruyla telefonla konuştuğu tespit edildi. Olaydan altı ay önce Trabzondan Bartına tayini çıkan M.Z.nin Erhan Tuncele, Cinayeti sizinkiler mi işledi? Cinayet bana anlattığın gibi mi işlendi? Yasin mi vurdu? şeklinde sorular sorduğu öne sürüldü. Soruşturmayı yürüten İstanbul polisinin elde ettiği bulgular, Dink cinayetine kadar gelen ihmaller zincirinin 2004te Trabzonda McDonalds bombalamasıyla başladığını, rahip Santoro cinayetiyle devam ettiğini ve Hrant Dinkin öldürülmesiyle son bulduğunu gösterdi. Öte yandan, Meclis Soruşturma Komisyonu, Dink suikastına ilişkin olarak İstanbul Emniyetini kusurlu buldu ve Cerrahı yüksek disiplin kuruluna sevk etme kararı aldı. 24 Mart Çok sayıda siyasî suikast, provokasyon ve cinayet eyleminde adı geçen TİT, emniyete, Hrant Dinki biz öldürdük. Şimdi sıra Osman Baydemir, Metin Tekçe ve Ferhat Tunçta, sıkıysa koruyun yazılı bir email gönderdi.

27 Mart Gözaltına alınan BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihanın, polise verdiği ifadede Erhan Tuncel ve Yasin Hayalin Dinki öldürme planı yaptıklarını Trabzonda herkesin bildiğini söylediği ileri sürdü. Gazete haberlerine göre, Cihan polis ifadesinde Onları bu plandan vazgeçirmek istedim ama ulaşamadım dedi.

Bahadır Cihan ise Erhan Tunceli üniversiteden, Yasin Hayalliyse mahalleden tanıdığını anlattı: İkisiyle de Alperen Ocaklarında samimi oldum. Bir yıldan beri görüşmüyorum. Bence Erhan Tuncel başkaları tarafından kullanıldı.

28 Mart Erhan Tuncelin Trabzonda gözaltına alındığı sırada, polisin kendisine diğer zanlıların ifadelerini okuduğu ve fikrini aldıktan sonra serbest bıraktığı ortaya çıktı.

1 Nisan Dink suikastı zanlısı O.Snin montunun gizli bölmesinden çıkan SIM kartı 66 gün geçmesine rağmen jandarmadan savcılığa ulaşmadı. SIM kartın cinayetin düğümü olabileceği söylendi.

2 Nisan Trabzon BBP İl Başkanının oğlu Bahadır Cihan, Dink cinayetiyle ilgili olarak gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra, Erhan Tuncelin Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile Elazığda görüştüğünü ve bunu ifadesinde de dile getirdiğini açıkladı. 10 Nisan Avrupada Nobel ödüllü 53 kişi Türkiyeye 301i kaldırın çağrısı yaptı.

Dink cinayetiyle ilgili olarak Trabzon Emniyeti Terörle Mücadele fiube Müdürü Vekili Yahya Öztürk görevinden alındı.

14 Nisan Ankaranın Tandoğan Meydanı ile Anıtkabirde ulusalcı çevreler tarafından düzenlenen Cumhuriyet Mitingine on binlerce kişi katıldı.

18 Nisan Malatyada Zirve Yayınevine yapılan baskında, İncil sattıkları ve misyonerlik yaptıkları gerekçesiyle biri Alman uyruklu üç kişi boğazları kesilerek öldürüldü, üç kişi de yaralandı. Saldırının zanlıları olarak islamî bir öğrenci yurdundan beş kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların ceplerinde beş kardeşiz, dinimize el attılar, vatanımızı kurtarmaya gidiyoruz, ölmeye gidiyoruz, dönmeyebiliriz, hakkınızı helal edin yazılı mektupların bulunduğu söylendi. Yayınevi çalışanları daha önce de İncil taşıdıkları için tehdit edildiklerini açıkladı.

20 Nisan Malatya katliamında katillerin aylar öncesinden yayınevine gidip Hıristiyan olmak istediklerini söyleyerek, baskına hazırlık yaptıkları açıklandı.

28 Nisan Genelkurmay Başkanlığı web sitesine geç saatlerde konan muhtırada Urfa ve Denizlide okullarda düzenlenen Kuran okuma merasimleri örnek verilerek cumhuriyetin tehlikede olduğu vurgulandı. Genelkurmay yapılan tartışmalarda taraftır, laikliğin kesin savunucusudur ve gerektiğinde bunu tavır ve davranışları ile açık bir biçimde ortaya koyacaktır dendi. Bildiri ne mutlu Türküm diyene demeyen herkesin Türkiyenin düşmanı olduğu ve öyle kalacağı ifadesiyle sonlandırıldı.

29 Nisan İstanbulda yapılan Cumhuriyet Mitingine yüzbinlerce kişi katıldı.

30 Nisan Hrant Dink cinayeti ile ilgili davada, iddianamede yer alan sanıkların terör örgütü üyesi olarak yargılanması talebi terör örgütü delili yetersiz iddiasıyla geri çevrildi. 10 Mayıs Dink suikastine ilişkin soruşturma kapsamında, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığının İstanbula gönderdiği Erhan Tuncelle ilgili 48 sayfalık raporun imha edildiği ortaya çıktı.

13 Mayıs İzmirde altmış sivil kuruluşun katılımıyla yeni bir Cumhuriyet Mitingi yapıldı.

19 Mayıs İstanbuldaki Ermeni okullarına Son uyarı ve ikaz başlığıyla imzasız tehdit mektupları gönderildiği öğrenildi. Gazete haberlerine göre, Bazı Ermeniler Türkiyenin bütünlüğüne zarar verecek ayrılıkçı hareketler içinde. Bunların ev ve iş adresleri tarafımızdan çok iyi bilinmektedir ifadelerine yer verilen mektuplar Esayan, Getronagan, Tıbrevank liseleri ile Yeşilköy, Topkapı Levon Vartuhyan, Bakırköy Dadyan, Tarkmançats ve Karagözyan ilköğretim okullarına gönderildi.

31 Mayıs Hrant Dink cinayetinde, haklarında takipsizlik kararı verilen kırk sekiz kişi için, Dink ailesi kamu davası açılmasını istedi.

1 Haziran Trabzon İl Jandarma Komutanlığının, Hrant Dink suikastinin önlenmesinde ihmalinin olup olmadığını araştıran dört müfettişin, ortak bir kanıya ulaşamadığı öğrenildi. İki mülkiye müfettişi jandarma istihbaratta görevli 4 er hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiğini belirtirken, iki jandarma müfettişinin soruşturmayı gerektirecek kadar sağlam bir iddianın bulunmadığını söyledikleri öne sürüldü.

12 Haziran Sınırtanımayan Gazeteciler Örgütü, Veli Küçükün faşist Ölüm Tugayları ile ilişkili olduğunu açıkladı ve Dinkin ailesinin, cinayet ile ilişkisine yönelik başvurusuna rağmen, Veli Küçükün ifadesinin alınamadığını vurguladı. 30 Haziran Vatansever Kuvvetler Güç Birliğine yapılan polis baskınında çok sayıda JİTEM ve Emniyet kartı bulundu. Kartların benzerinin Danıştay suikastini yapan Alparslan Aslanın üzerinde de bulunduğu açıklandı.

2 Temmuz İstanbul Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Dink cinayeti davasının ilk duruşması, sanık O.S.nin yaşının küçük olması gerekçesiyle basına kapalı olarak yapıldı. Diğer sanıklardan Erhan Tuncel, bildiği her şeyi anlattığını iddia ederek görevini yaptığını söylerken, Yasin Hayal de bizi Erhan Tuncel yönlendirdi ifadesini verdi. Hrant Dinkin eşi Rakel Dink ise ben bunlardan değil, karanlıkta kalanlardan, karanlıktakilerden şikâyetçiyim dedi. Birgün ve Agos gazetelerinin davaya müdahil olma talepleri kabul edildi. 22 Temmuz AKP yüzde 46.7 oy alarak tekrar iktidara geldi. Demokratik Toplum Partisi yüzde 10 barajına takılmamak için bağımsız adaylarla girdiği seçimde grup kuracak sayıda sandalye elde etti.

20 Ağustos Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halacoğlu yaptıkları araştırmada Sunni Kürt aşiretlerinin çoğunun Türk asıllı, Alevi Kürtlerinin çoğunun ise Ermeni dönmesi olduğunu iddia etti.

28 Ağustos DTP Yusuf Halacoğlu hakkında soru önergesi hazırlayarak meclise sundu.

13 Eylül Dinkin ailesinin avukatı Bahri Belen, Trabzon Valiliğinin bazı Emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesi kararıyla ilgili dosyayı incelemek ve fotokopi almak için Valilik makamına dilekçeyle başvurdu. Belen, dosyanın, içindeki bilgiler gizli olduğu gerekçesiyle kendisine verilmediğini söyledi.

14 Eylül Yargıtay, eski İnsan Hakları Kurulu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve Baskın Oran hakkında Azınlıklar ve Kültürel Haklar raporundan dolayı verilen beraat kararını bozdu. Gerekçede altüst kimlik ayrımı yapan rapor, toplumsal tehlike boyutunda denildi.

17 Eylül İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Plan Yapmayın Plan adlı şarkılarında Dink cinayeti zanlılarını öven ifadelerden dolayı İsmail Türüt ve Ozan Arif hakkında soruşturma başlattı. Mazlum Der ve İHD, Türüt ve Ozan Arif hakkında suç duyurusunda bulundu.

28 Eylül Hrant Dink cinayetiyle ilgili yeni kanıtlar ortaya çıktı. Muhbir Tuncel ile polis M.Z. arasındaki telefon konuşmaları polisin suikastten haberdar olduğunu gösteriyordu. Tuncelin Öldü mü sorusuna polisin yanıtı: Tabii canım, tek fark (katil) kaçmayacaktı, bu kaçmış.

1 Ekim Hrant Dink cinayeti davasına devam edildi. Sanık O.S., cinayeti kendisine Yasin Hayalin işlettirdiğini ve cinayetten önce uyuşturucu hap aldığını söyledi. O.S.yi getiren cezaevi aracının önüne ya sev ya terk et rozeti yapıştırılmıştı.

11 Ekim ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, 1915 Ermeni soykırımı yasa tasarısını kabul etti. Hrant Dinkin avukatı ve oğlu Arat Dink hakkında Türklüğe hakaret ettikleri gerekçesiyle, birer yıl hapis cezası istendi.

14 Ekim Genel Kurmay Başkanı Büyükanıt: Ermeni tasarısı Genel Kuruldan da geçerse ABD ayağına kurşun sıkmış olur.

17 Ekim Kuzey Iraka sınırötesi operasyon için TBMMye sunulan tezkere 507 oyla kabul edildi. 6 Kasım Hrant Dink suikastinde adları geçen Veli Küçük ile Kemal Kerinçsiz hakkında, delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi. 20 Aralık Ermenistan Parlamentosu, ErmeniTürk ilişkilerini tartıştı. Türkiyeden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Yusuf Halacoğlu, Orhan Pamuk ve Baskın Oranın da aralarında bulunduğu davetlilerden oturumlara katılan olmadı.

15 Ocak Hrant Dink cinayetinin ardından Jandarmaya yapılan ve yeni ortaya çıkan bir ihbarda katil zanlısı O.S.nin suikast için arkadaşlarıyla İstanbula gittiği anlatılıyor. Cinayetten hemen sonra yapılan ve zanlının adı, baba adı, adresi gibi detaylı bilgiler içeren ihbar değerlendirilmemiş ve ihbarı yapan şahıs bulunmamış. (TK)

Bu metin, express dergisinin Hrant Dink özel sayısında yayınlandı.